Neem vrijblijvend contact op
Contact

Costa Blanca

Kiezen voor de Costa Blanca

Zon, zee, bergen en het relaxte Spaanse leven. Costa Blanca is ideaal gelegen. Met aan de ene kant fantastisch uitzicht op zee met adembenemende stranden. En aan de andere kant de bergen, ruige natuur en het authentieke binnenland. Met ’s avonds een hemel vol sterren en een vallei vol lichtjes.

Beste klimaat van Europa

Costa Blanca heeft het beste klimaat van Europa. Door de WHO, World Health Organisation, is Costa Blanca zelfs uitgeroepen tot één van de gezondste woongebieden op aarde! Dit dankzij de heilzame werking van schone lucht en de afwezigheid van industrie. En, het hele jaar door volop vitamine D met 300 dagen zon en een gemiddelde temperatuur rond de twintig graden!

Tel daarbij op het ontspannen Spaanse leven met weinig stress én het gezonde mediterrane eten. Geen wonder dat de gemiddelde levensverwachting hier hoog ligt. Bovendien een geneeskrachtig leefklimaat voor mensen met luchtwegproblemen, allergieën, artritis of artrose.

Juist vanwege het klimaat zijn vrijwel alle buitensporten hier geliefd en populair. Op zee, op het strand, in de bergen. Je kunt er zwemmen, zeilen, (kite) surfen, suppen, snorkelen en duiken. Wandelen, hiken, fietsen of paardrijden in de natuur. Er zijn tennis- en padelbanen, maar ook kun je er golfen op één van de vele prachtige banen. Het is ook het ideale klimaat om helemaal niets te doen.

Elk seizoen heeft zo zijn charme

Het voorjaar als de natuur ontwaakt, alles tot bloei komt en iedereen de straat weer op gaat. De amandelbomen met een zee aan fris witte bloesem waaraan de Costa Blanca haar naam dankt. Dan de gezellige drukte in de zomer. Het najaar waarin de rust weer terugkeert, het dagelijks leven weer zijn gangetje gaat en de zee nog lekker warm is. En natuurlijk de feestmaanden rondom Kerst dat uitbundig wordt gevierd met lichtjes, versieringen, kerstbomen en kerstmarkten. Feliz Navidad!

Team EBS favorieten

Het team van EBS bestaat uit vele nationaliteiten. Ze hebben echter één ding gemeen; hun liefde voor de Costa Blanca.

Vanaf deze plek op de site informeren we graag over onze favorieten. En dat in de breedste zin des woords; restaurants, mooie baaitjes, fiets- of wandelroutes, uitzichten of fijne plekken om te shoppen.

We trappen af met één van de mooiste baaitjes, Portixol/Cala Clemence en de Coll de Rates, een bekende wielrenbestemming…… Portixol is een combinatie van een verborgen strandje met een horeca-locatie, waar je rustig kunt genieten van de zee en een lunch. De Coll de Rates is een prachtige en niet al te zware beklimming voor wielrenners, die bij 90% van het profpeloton in het trainingsprogramma staat!

Strand Portixol en Beach Club Cala Clemence

Portixol is één van de kleine baaitjes waar de Costa Blanca om geroemd wordt. In dit geval weliswaar een kiezelstrand, maar zomers liggen vele locals daar aan het strand. Om het vertoeven in zo’n prachtige baai nog leuker te maken, zijn er vaak zogenaamde chiringuitos, om heerlijk en relaxed te kunnen eten en drinken.

Zo ook in Portixol, waar strandtent Cala Clemence op een mooie plek, hoog boven het water, is ingericht. Mooi uitzicht op de zee en een deel van de ruige kustlijn, waar grotere en kleine bootjes passeren en voor anker gaan voor een frisse duik.

In het weekend loop je hier wel het risico dat de late lunch (in Spanje van 16 tot 18 uur) overgaat in een dansfeestje onder leiding van DJ Very Ferry of DJ Laurant….., dus dan is het voor even gedaan met de rust.

Coll de Rates

Wielrennen en de Costa Blanca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar Team EBS haar lokale rondjes rijdt, komen jaarlijks vele wielrenners, van recreant tot wielerprof, speciaal naar deze streek om kilometers te maken. Zeker voor Nederlandse fietsers is dat prachtig, maar wel even wennen; “Er is geen meter vlak” is een veelgehoorde kreet van nieuwkomers.

De glooiende wegen tussen Dénia en Altea worden afgewisseld met langere heuvels en bergen. De hoogtes van de toppen variëren van 300 m tot 1200 m; zeker geen Alpen of Pyreneeën, maar wel vanaf zeeniveau, dus tot wel klimmen van 15 km lang.

Eén van de bekendste is de Coll de Rates, een klim van 6 km lang en gemiddeld 5% stijging. Zeer vriendelijk dus. Bovenop wacht als beloning een onverwachtse lunchgelegenheid die net als in de bergen zelfs ‘apfelstrüdel’ serveert. En als je bovenop niet wilt stoppen, dan zijn er voor of na het beklimmen van de coll de Rates leuke Spaanse terrasjes in de omliggende dorpjes Parcent, Alcalali of Jalon.

Javéa

Javéa

Javéa is een sfeervol stadje met historisch centrum. In de oude binnenstad, La Villa, kun je uren ronddwalen door de Middeleeuwse steegjes en straatjes met historische gebouwen, gezellige restaurants en terrasjes. De boulevard langs het strand met haar talrijke restaurantjes waar je tapas en paella kunt eten.

Visserswijk Duanes del Mar

Bezoek de jacht- en vissershaven in de visserswijk Duanes del Mar met haar, oude witgekalkte vissershuizen op de kade. Hier vertrekken de vroeg in de ochtend vissersboten naar zee. Een bezoek aan de visafslag aan het eind van de middag is een aanrader. Vanaf het terras van het goede restaurant “A Borda, heb je een prachtig zicht op de (luxueuze) boten in de jachthaven.

Leuke adresjes in Javéa

• Restaurant Bambulla zit aan het strand van El Arenal
• Bar & steakhouse Acqua zit naast Bambulla op de boulevard
Nomad is een verzameling van hotel, restaurant, rooftop bar met jacuzzi en kleine concept store in-één
• In de oude stad zit één van de smaaktoppers van Jávea Volta i Volta

Moraira

Moraira

Moraira is een relatief onbekend dorp tussen Calpe en Javéa, uiteraard ook aan de kust. Het heeft een klein gezellig en levendig centrum, met daar omheen de ‘áreas residenciales’. Moraira heeft weinig hotels en hoogbouw, dit is zelfs bij lokale wet geregeld, waardoor het rustieke karakter en de charmes behouden zijn.

Natuurlijk is er op meerdere momenten in het jaar veel leven in de brouwerij, omdat veel mensen die voor een huis aan de Costa Blanca kiezen, Moraira hebben gevonden.

Er zijn meerdere zand- en rotsstranden en voor de actievere dagen zijn er wandel, fiets en watersportmogelijkheden genoeg.

 

El Portet, een wijk met een eigen strand

Ieder in Moraira kent El Portet. Een mooie villawijk, gebouwd tegen de heuvels die direct uit de zee oprijzen, met een prachtig klein zandstrand. Om het af te maken, is dit zandstrand voorzien van een kleine boulevard met horeca gelegenheden.

Leuke adresjes in Moraira

• Restaurants Saga en de Foodbar bij Andrago
• Een heerlijk relaxed café/lunch- en launchplek is Algas ook ik Andrago
• Een mooi klassiek Spaans restaurant is schaars in Moraira, daarom is Vista Ifach bij entree van de haven een aanrader
• In het oude dorpje zit één van de Mediteraanse restaurants van Moraira, Dgust